Kicsi Japán

Figyelem!

Itt csak a történetre nézve fontos dolgokat írom le, nem fogok húsz oldalon át ecsetelni mindent, nyugalom.


A Japán iskolák:

Japánban az általános iskola hattól-tizenkét éves korig tart, után alsó és felső középiskolába járnak a diákok. Ebből csak az alsó középiskola kijárása kötelező, aminek Miyuki épp a közepén tart és ami tizenkettőtől-tizenöt éves kor között zajlik. Chizuku már felső közepiskolába jár, amiben tizenöttől-tizennyolc éves gyerek vannak. Alsó középiskolás korig ingyen van az iskola, de a további tanulmányok pénzbe kerülnek, magyar pénzbe átszámolva évente körülbelül 500 000 Ft.  

Japánban a diákok felső középiskolában egyenruhákat viselnek, amiből van egy téli és egy nyári. A különbség a kettő között csak az ujjhossz és az anyag. Egy átlagos tanuló egyenruhája ezekből áll: 
* két hosszú és két rövid ujjú blúz 
* egy nyári és egy téli ruha  
* egy őszi és egy téli kabát 
* két táska  –  az egyik vállon hordozható étel, tornacucc cipelésére hivatott,
 a másikat kézben cipelik, melyben a tanszerek vannak
* három pár cipő  –  iskolába járó cipő, torna cipő, benti cipő 
* öt-hat pár fehér zokni.  

Japánban az órák kilenckor kezdődnek, de fél órával hamarabb már bent kell lenni. Az első négy óra után nagyjából öt-tíz percesek a szünetek, egy óra ötven perces. A negyedik óra után van egy nagyon hosszú ebédszünet, közel negyvenöt perces. Ebédre szinte mindenki obentou-t ( otthon készített kis ebédes doboz ) visz. Aztán még jön két óra, majd a tanítás utáni takarítás, amit tanárok és diákok együtt negyed óra alatt el is végezhetnek. Még egy öt perces osztályfőnöki, aztán az utolsó óra.  
Órák után a diákok általában különböző klubokba járnak. 


Nevek utótagjai:

A történetben nem szándékozom használni a Onee-san kivételével egyik megszólítást sem. A lényege egyszerű, sokan nem ismerik még ezt sem, a többi hozzáemelésével megbirkózni nehéz lenne  –  meg persze nekem se lenne piskóta. Miyuki nagyon tiszteli a nővérét, amit szeretnék éreztetni. Most ennyi, az Onee-san megszólítás annyit jelent, hogy idősebb nővér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése